Eigen risico dragen Ziektewet

Training eigen risico dragen Ziektewet

Betaal als werkgever minder premie en word zelf verantwoordelijk voor verzuimbegeleiding

Ben je werkgever en wil je het eigen risico dragen voor de Ziektewet? Zo ja, dan ben je ook verantwoordelijk voor de re-integratie voor (ex-)werknemers en betaal je als werkgever zélf de Ziektewet-uitkering. Maar hoe bepaal je de hoogte en duur van de Ziektewet? Met de training eigen risico dragen Ziektewet kun je de eerste stappen zetten in de uitvoering van het eigen risico dragen, kun je dit implementeren en ben je op de hoogte van de wettelijke kaders.

Duur: 1 dag van 9.30 uur tot 16.30 uur

Datum: 

 • 14 november 2024

Locatie: Nieuwegein
Kosten: € 425 exclusief 21% btw
Accreditatiepunten: 2

Het uitgangspunt van de training zijn jouw dagelijkse werkzaamheden.

We werken met kleine groepen van maximaal 8 cursisten.

Modernisering Ziektewet

Eind 2012 is de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) door de Eerste Kamer aangenomen, deze wet staat bij werkgevers beter bekend als dé Ziektewet.

De modernisering van de Ziektewet komt erop neer dat een hoger ziekteverzuim resulteert in een hogere gedifferentieerde Ziektewet-premie. Maar waarom gaan werkgevers zelf het eigen risico dragen voor de Ziektewet?

Voordelen van eigen risico dragen Ziektewet zijn:

 1. Je bent zelf verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van zieke werknemers.
 2. Je betaalt een lagere verplichte verzekeringspremie omdat het Ziektewet-deel vervalt: als eigen risico drager betaal je alleen premie aan het UWV.
 3. Samen met arbodeskundige maak je afspraken over het ziekteverzuimbeleid. Zo heb je zelf de controle over het hele proces.
 4. Je voert zelf de Ziektewet uit, maar het UWV is wel eindverantwoordelijk.

Let op! Kies je voor het eigen risico dragen Ziektewet, dan moet je precies weten hoe deze wet in elkaar steekt! Je moet zelf regels en afspraken maken over de controle van het ziekteverzuim. Voer je deze verantwoordelijkheden niet goed uit, dan kan het UWV alsnog besluiten deze taken van je over te nemen. De kosten die het UWV hiervoor maakt komen dan wel voor eigen rekening. En je blijft zelf ook nog het risico dragen.

Bereid je dus goed voor op deze belangrijke beslissing en laat je voorafgaand goed informeren door experts.

Deze 1-daagse wordt samen met onze kennispartner Enkwest Opleiding & Advies georganiseerd. Heb je vragen over het eigen risico dragen Ziektewet? Stel ze gerust aan onze experts.

Programma training eigen risico dragen Ziektewet

Let op! De training eigen risico dragen Ziektewet is ook geschikt als je nog géén eigen risico drager bent. Onze docent bespreekt dan uitgebreid de voor- en nadelen voor het wel of niet kiezen hiervan. Draag je al wel het eigen risico, dan gaan we dieper in op de implementatie hiervan.

Tijdens de training worden de verschillen tussen loon bij Ziektewet én de Ziektewet duidelijk gemaakt door oefeningen, casuïstiek en interactie.

De volgende onderdelen worden uitgebreid behandeld:

 • De implementatie van het eigen risico dragen.
 • Waar moet een werkgever aan denken nadat ze eigen risicodrager Ziektewet zijn geworden? Welke interne processen veranderen hierbij?
 • De uitvoering van de Ziektewet: het bepalen van recht, hoogte en duur. In hoeverre wijkt dit af van een reguliere zieke werknemer?
 • Hoe wordt het SV- dagloon bepaald en wat zijn de sanctiemogelijkheden?
 • Re-integratie, passend werk en het verrekenen van inkomsten.
 • De uitkering van de Ziektewet.
 • De uitbetaling van het ziekengeld aan de ex-werknemer: op welke wijze is dit te organiseren?

Datum en locatie

Duur: 1 dag van 9.30 – 16.30 uur
Datum:

 • 14 november 2024

Locatie: Nieuwegein
Accreditatiepunten: 2
Kosten: € 425 exclusief 21% btw

De kosten zijn inclusief casuïstiek, lunch, handouts en een praktisch geschreven boek: Het Ziektewetboek, aanpak van de vangnetproblematiek.

Docent Christa Jacobs

Christa Jacobs

Christa Jacobs is specialist in verzuim en inkomen en is werkzaam als consultant voor assurantiekantoren en verzekeraars. In de training eigen risico dragen Ziektewet geeft zij objectief en deskundig advies over het wel of niet implementeren van het eigen risicodragerschap van de Ziektewet.

Christa: “Je kunt deze training ook heel goed volgen als je nog géén eigen risico drager van de Ziektewet bent. Ik geef je de kennis van de consequenties van de keuze voor het wel of niet dragen van het eigen risico. En de volgende stap is dan, hoe richt je de organisatie hierop in?Gedurende deze dag krijg je antwoord op deze vragen en gaan we dieper in op de Ziektewet. Mijn uitgangspunt voor trainingen zijn altijd: samenwerken de groep cursisten voor een zo maximaal mogelijk resultaat. Mijn motto is, een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd!

Heb je nog vragen over deze training? Stel gerust je vraag, ik help je graag verder.”

Leerdoelen na afloop

Na afloop van deze training eigen risico dragen Ziektewet kun je:

 • de Ziektewet zelf uitvoeren en de hoogte en duur bepalen;
 • interne processen in je bedrijf hierop aanpassen;
 • het eigen risico dragen implementeren;
 • het SV-dagloon bepalen en ben je op de hoogte van de sanctiemogelijkheden;
 • inschatten wat de risico’s zijn voor jouw werkgever om de Ziektewet zelf uit te voeren;
 • ziekengeld uitbetalen aan (ex)-werknemer en weet je hoe dit georganiseerd moet worden.

Voor wie is de training eigen risico dragen Ziektewet geschikt?

Deze training is geschikt voor: arbeidsdeskundigen, casemanagers, HR-beleidsmedewerkers, HR-adviseurs, arbeidsjuristen en verzuimspecialisten.