6 jul 2022

Word geen coach, maar re-integratiespecialist

Word geen coach, maar re-integratiespecialist

Nederland telt 75.000 coaches en dit aantal groeit met de dag. Variërend van opruimcoaches, lifestylecoaches, burn-outcoaches tot rouwcoaches. En de grootste groep coaches geeft advies aan organisaties. Maar met zoveel coaches, is er dan wel voldoende vraag en hoe komt er brood op de (ondernemers-)plank? Ons idee: word re-integratiespecialist.

Grote kans dat jij ook iemand kent die onlangs gestopt is met werken in loondienst en onafhankelijk coach werd met het idee: “Het is fijn om mensen te kunnen helpen en ze te ondersteunen bij iets wat ze graag willen bereiken, maar wat in hun eentje niet lukt”.

Vaak zijn dit ervaren professionals of managers die hun carrière over een ander boeg willen gooien, omdat ze bijvoorbeeld jarenlang leidinggevende waren en hierin geen voldoening meer kregen. Zij willen vooral een baan waarin ze het gevoel hebben echt iets toe te voegen en veel autonomie. Maar met zoveel coaches, is er dan wel voldoende vraag en hoe komt er brood op de (ondernemers-)plank?

De re-integratiespecialist: coach, adviseur en steun in de rug

Als re-integratiespecialist begeleid je mensen door ze te ondersteunen in situaties waarin ze zelf vaak geen uitweg meer zien. Dit kan in loondienst bij diverse re-integratiebureaus of als zelfstandig ondernemer/ZZP-er.

In de rol van re-integratiespecialist (of 2e spoorcoach) is het doel uiteindelijk om weer een mooie passende baan te vinden, maar ondertussen kijk je samen met je cliënt veel verder dan naar werk alleen. Vragen die je ook meeneemt in de begeleiding:

  • Hoe richt iemand zijn of haar leven in?
  • Is er sprake van verdriet of rouw vanwege het verlies van een baan?
  • Op welke manier houdt de cliënt zijn werk/privé balans goed?

Voor de ene cliënt ben je coach, voor de ander de adviseur en een belangrijke steun in de rug. Je onderscheidt je in dit werk van de andere coaches door jouwe kennis van Sociale Zekerheid (iets waar cliënten en werkgevers enorm veel behoefte aan hebben) te combineren met organisatiesensitiviteit, en je ervaring, netwerkskills en leiderschap in te zetten.

Ervaren managers zijn vaak succesvolle re-integratiespecialisten

Met name managers, die ervaring hebben met het motiveren en stimuleren van werknemers hebben grote kans om enorm succesvol te worden in het vak van re-integratiespecialist. En succesvolle re-integratiespecialisten hebben we nodig! Word geen coach maar re-integratiespecialist

Enerzijds omdat ook in dit werkveld veel vraag is naar goede professionals maar anderzijds omdat tweede spoortrajecten slechts in 7% van de gevallen – volgens een onderzoek van het UWV naar re-integratie tweede spoor – ook werkelijk heeft geleid tot werk bij een nieuwe werkgever.

Nu houdt het UWV wel een slag om de arm in dat onderzoek, want 33% van de mensen die in het tweede spoor begeleid werden had bij de WIA aanvraag een passende baan bij de eigen werkgever. Hetgeen dus niet wil zeggen dat een re-integratietraject niet zinvol is. En daar ligt dus de uitdaging voor de re-integratiespecialist: kijk breder dan alleen bij een andere werkgever!

Aandachtspunten voor een goede re-integratie

Eén van de aandachtspunten uit het onderzoek was: houd rekening met de relatief goede kansen bij de eigen werkgever. Een goede re-integratiespecialist maakt gebruik van de ervaring om in organisaties een weg te vinden en te netwerken en net even wat creatiever te zijn.

Een tweede aandachtspunt is: herken vroegtijdig of terugkeer bij de eigen werkgever echt niet meer kan omdat daar geen plaats meer voor werknemer gemaakt kan worden, hoe creatief je ook bent. Weet in zo’n geval hoe detacheringen werken, of hoe proefplaatsingen geregeld kunnen worden. Ook hier geldt dat netwerken, creativiteit en organisaties ‘kunnen lezen’ essentiële kwaliteiten zijn.

Kwaliteiten van leidinggevenden en ervaren managers

Ervaren leidinggevenden en managers beschikken veelal over deze kwaliteiten – naast volhardend zijn en een gezond optimisme – en hebben bij uitstek een prachtig profiel om werknemers in vaak ingewikkelde situaties weer een mooi perspectief te bieden, door te coachen, te adviseren of te (bege)leiden. In alle lagen van de beroepsbevolking. Kortom: een pleidooi voor managers en leidinggevenden die graag autonoom willen blijven werken, maar liever niet meer willen leidinggeven. Zij zijn van harte welkom en dringend nodig.

Meer weten over het vak van re-integratiespecialist?

Joris van Hal was ooit manager en is nu succesvol re-integratiespecialist, hij vertelt over zijn keuze voor het vak van re-integratiespecialist in onderstaande video. Op 7 oktober start een nieuwe Post HBO opleiding Re-integratiespecialist. Meld je aan of plan een kennismakingsafspraak met Jannet.

 

Opleiding Casemanager Janet Mulder

Datum: 6 juli 2022
Geïnterviewde: Jannet Mulder, directeur van Scolea, arbeid- en organisatieadviseur en arbeidsdeskundige en docent aan de opleidingen.