Wil je ook casemanager (verzuim) worden?
Wil je ook casemanager (verzuim) worden? 4 aspecten van het vak uitgelicht
Casemanager verzuim worden, waarom wil je dat? En hoe weet je dat deze functie bij jou past? Als casemanager verzuim heb je de belangrijke taak om achter de oorzaak van verzuim te komen en toe te werken naar terugkeer van de arbeidsongeschikte werknemer in het arbeidsproces. Dit is geen gemakkelijke opgave, want hoewel de wetgeving misschien een duidelijk kader biedt, werk je met mensen en ieder mens is (werkt) anders. Dat maakt het werk als casemanager juist zo interessant.
Casemanagement is mensenwerk: kun je goed met mensen praten?
Het klinkt misschien gek of juist als een open deur, maar het is echt de meest belangrijke reden om casemanager te worden. Als je niet heel veel van mensen houdt, ga je deze functie niet goed kunnen uitoefenen. Als casemanager verzuim moeten je daarnaast beschikken over hele goede communicatieve vaardigheden. Alleen op die manier kun je een goede adviseur zijn voor zowel werkgever als werknemer.
Empathie, betrokkenheid en compassie tonen, kun je dat? Daar denk je misschien niet aan als je de functie als casemanager overweegt, maar dat zijn wel essentiële vaardigheden om tot een goed resultaat te komen. Je kunt bijvoorbeeld op het punt terecht komen dat er iets aan de werknemer moet worden verteld waarvan hij of zij enorm gaat schrikken. Hoe ga je daar dan mee om?
Jannet Mulder: “Het kan zijn dat je op een bepaald moment in een dossier niets meer bereikt met wet- en regelgeving of sanctioneren. Dan komt het echt aan op jouw sociaal-persoonlijke vaardigheden. Dan bedoel ik dat je overtuigend, doortastend en betrouwbaar moet zijn en moet beschikken over inlevingsvermogen en integriteit.”
Casemanagement is overzicht creëren: houd je alle belangen in het oog?
Ben je een puzzelaar en beschik je dus over analytisch denkvermogen? Houd je ervan om de brei aan informatie zo te organiseren dat het overzichtelijk is en lukt het je om er bovenuit te stijgen? Het is soms een echte kunst om als casemanager het verzuimdossier met notities, meningen van alle betrokkenen en bijbehorende emoties helder te krijgen.
Jannet Mulder: “Je bent zelf nooit onderdeel van het dossier. Je zorgt er als casemanager verzuim voor dat je altijd uit de kluwen van belangen blijft. Die helikopterview is echt nodig om jezelf altijd te blijven afvragen of je nog op de goede weg bent.”
Casemanagement is mogelijkheden zien: ga je uit van het positieve?
Ben je positief en kun je de dingen van een zonnige kant bekijken? Mooi! Want wanneer jij je een verzuimdossier eigen maakt, kun je vaak te maken krijgen met tegenstrijdige belangen en wensen. Zowel werkgever als werknemer kunnen vastzitten in het denken in beperkingen, waardoor een goed resultaat ver te zoeken is. Jij hebt een belangrijke rol in het creëren van helderheid over mate van arbeids(on)geschiktheid en te stimuleren dat alle betrokkenen weer gaan denken in mogelijkheden.
Casemanagement is het proces regisseren: heb jij de touwtjes in handen?
Zelfstandig, alert, pro-actief en besluitvaardig, herken je jezelf hierin? Dit zijn belangrijke eigenschappen om te hebben als regisseur van het proces. Doordat je alle belangen in het oog houdt, het proces bewaakt en communicatief sterk bent, ben je als casemanager verzuim een uitstekende regisseur.
Jannet Mulder: “Maak altijd helder welke consequentie een stap of actie heeft voor alle betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld de werknemer, de leidinggevende, bedrijfsarts en de verzekeraar. En houdt de vinger aan de pols of alle afspraken worden nagekomen en het budget niet wordt overschreden.”
Klaar voor de volgende stap in jouw loopbaan? Misschien past de opleiding tot Casemanager dan bij jou!
Met de opleiding Casemanager ben jij het eerste aanspreekpunt voor vragen en problemen bij verzuim als gevolg van verzuim. Let op! → Wanneer je onze opleiding positief hebt afgerond, kun je je registreren bij het RNVC. Hiermee mag jij je de titel Register Case- en Caremanager (RCCM) gebruiken. Of Casemanager Regie op Verzuim (CROV) indien alleen module 1 en 2 van de opleiding is gevolgd. Lees ook ‘het verschil tussen Crov en Rccm‘.
Datum: Dinsdag 5 oktober 2021
Auteur: Hans Lankhaar, oprichter Scolea, adviseur arbeidsongeschiktheidvraagstukken en coach voor de opleiding tot Casemanager. Lees ook de visie van Hans op het werken volgens ‘de Gouden Driehoek’.