20 jun 2019

Wat zijn de taken van een re-integratiespecialist?

Wat zijn de taken van een re-integratiespecialist?

Het vak van de re-integratiespecialist is nog nieuw en daarmee volop in ontwikkeling. Dat betekent dat er nog allerlei verschillende manieren zijn om het vak vorm te geven en in te vullen. In dit artikel kijken we naar de taken van een re-integratiespecialist (re-integratiecoach) die je in veel gevallen dient uit te voeren. De invulling is nog niet altijd duidelijk, dus vinden we het tijd voor een overzicht!

We spraken hierover met Joost Visser en Ruud van de Broek (beiden werkzaam als o.a. re-integratiespecialist) en docenten aan onze opleiding tot Re-integratiespecialist.

Leestips!
Ruud van den Broek over het professionaliseren van het vak als re-integratiespecialist.
Joost Visser over de werkdag van een re-integratiespecialist.

Invulling werkzaamheden wordt vaak verkeerd ingeschat

In algemene zin kunnen we volgens Joost stellen dat veel mensen denken dat het vak alleen maar draait om het begeleiden en coachen van cliënten (50%). Ze onderschatten vaak de hoeveelheid uren en energie die gaan zitten in het benaderen van werkgevers (30%) en het maken van rapportages (20%).

Zowel Joost als Ruud geven aan dat die afwisseling in het werk juist zo leuk is, omdat je constant werkt vanuit verschillende uitgangssituaties en met verschillende typen cliënten. Natuurlijk verschillen ze qua persoonlijkheid, maar ook qua functies en niveau kan het heel erg verschillen. Van academisch denkniveau tot praktisch uitvoerend, allerlei soorten cliënten krijg je te zien.

Joost: ‘Waar ik zelf veel voldoening uithaal is het opbouwen van goede relaties met opdrachtgevers en potentiële werkgevers. Een werkgever die een keer een kandidaat heeft aangenomen, kan de volgende keer mijn opdrachtgever zijn.’

Taak #1 Het opstellen van een plan van aanpak (intake)

Een van de belangrijkste taken van een re-integratiespecialist is om tijdens de start van een traject een goed plan van aanpak op te stellen waar zowel werkgever als (zieke) werknemer het mee eens zijn en graag mee aan de slag gaan. De eerste stap hiervoor is het intakegesprek en dat ziet er – als het goed is – volgens Joost altijd anders uit, want geen cliënt is hetzelfde. Als je kijkt naar wat er voor deze persoon nodig is, wordt het altijd maatwerk. Een belangrijk onderdeel is kijken naar de zelfredzaamheid van de cliënt, wat doet hij/zij zelf (zoveel mogelijk!) en waarin ondersteun jij als re-integratiespecialist.

Taak #2 De cliënt leren kennen (beperkingen / mogelijkheden)

Verder bestaat de intake uit meerdere onderdelen, welke dus verschillen per cliënt en wat er nodig is voor deze persoon. De onderdelen van de intake waar je aan kunt denken, zijn het afnemen van een interview, het doen van intelligentietesten, de cliënt een schriftelijke opdracht laten maken, een rollenspel spelen met een cliënt (gesprekssimulatie) en verschillende persoonlijkheidsvragenlijsten en interessetesten laten invullen. Alles om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de de beperkingen en de mogelijkheden van de cliënt.

Taak #3 Het opstellen van het zoekprofiel

Om een cliënt goed te kunnen matchen met een re-integratie werkplek of nieuwe baan, moet er een zoekprofiel worden opgesteld. Je kijkt dan naar de eigenschappen, competenties en vaardigheden van de cliënt, maar ook de actuele belastbaarheid moet goed in de gaten gehouden worden. De volgende vragen staan in dit profiel centraal:

  • Wie is deze persoon?
  • Wat drijft hem/haar?
  • Wat kan en wil hij/zij?

Niet iedereen weet volgens Joost deze vragen goed te beantwoorden, vaak hebben cliënten hier hulp bij nodig. Joost: ‘Als ze er niet uitkomen, geef ik ze de opdracht om op te schrijven waar ze trots op zijn. Dit mag een situatie uit werk of privé zijn, dat maakt niet uit, maar hier haal ik vaak waardevolle informatie uit.’

Taak #4 Het helpen met een CV en sollicitatiebrief

Zodra het zoekprofiel compleet is, is alle input er om te gaan werken aan een goede brief en CV. Het verschil per cliënt is groot in hoeverre ze hier ondersteuning bij nodig hebben, dus is het de kunst om niet meteen te veel taken uit handen te nemen. Om tot een goede sollicitatiebrief en CV te komen, kun je de volgende drie vragen als uitgangspunt nemen:

  1. Waarom wil de cliënt werken bij deze organisatie?
  2. Waarom wil de cliënt werken in deze functie?
  3. Wat maakt de cliënt geschikt hiervoor?

Taak #5 Het benaderen van en contact houden met werkgevers

Als het plan van aanpak en het zoekprofiel is opgesteld naar ieders tevredenheid, ga je als re-integratiespecialist op zoek naar interessante vacatures. Dit is misschien wel een van de belangrijkste taken van een re-integratiespecialist.

Joost: ‘Vaak bel ik werkgevers op en dan ga ik vragen stellen over de vacature, want wat zoeken ze nu precies? Vaak kom ik erachter dat wanneer ik doorvraag, bepaalde aspecten in de vacaturetekst in de realiteit toch anders te blijken te zitten. Maar het belangrijkst hieraan is het in contact komen met werkgevers, het kan goed zijn dat op basis van zo’n gesprek andere mogelijkheden naar boven komen voor de cliënt.’

Taak #6 Het zoeken naar re-integratie werkplekken

Naast het zoeken naar vacatures bij mogelijke werkgevers, kun je als re-integratiespecialist ook eerst focussen op het vinden van een goede re-integratie werkplek. Zo’n plek biedt namelijk verschillende voordelen, zoals de ruimte voor de cliënt om ervaring op te doen met zijn/haar belastbaarheid in een nieuwe omgeving/functie, zonder meteen over de eigen grenzen te gaan. De werkzaamheden kunnen vaak in een wat rustiger tempo worden opgebouwd en de cliënt krijgt de ruimte om andere typen werkzaamheden te testen.

De nieuwe werkgever krijgt in principe kosteloos – los van de begeleiding natuurlijk – een arbeidskracht erbij. Een laatste voordeel is volgens Joost dat deze plek uiteindelijk ook kan leiden tot het aannemen van een cliënt, omdat deze al een stapje voor heeft wanneer er een vacature vrijkomt.

Taak #7 Het maken van rapportages

Iets wat volgens veel re-integratiespecialisten onderschat wordt, is de hoeveelheid energie en uren die gaan zitten in het maken van rapportages. Maar om alle partijen op de hoogte te houden en het dossier vast te leggen, zullen er toch echt re-integratie overeenkomsten en voortgangsrapportages moeten worden gemaakt. Zonder dit aspect kan de functie van re-integratiespecialist niet goed worden uitgevoerd.

Download brochure opleiding tot Re-integratiespecialist

Wil je graag de volgende stap maken in je loopbaan en Re-integratiespecialist worden?

Met de opleiding tot Re-integratiespecialist ben jij de professional die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen van werk naar werk. Heb je vragen over de opleiding? Neem gerust contact op met Hans Lankhaar (oprichter Scolea) voor een persoonlijk gesprek.

Hans Lankhaar verzuimexpert

Hans Lankhaar – Oprichter Scolea

Donderdag 20 juni 2019
Auteur: Hans Lankhaar, adviseur arbeidsongeschiktheidsvraagstukken en oprichter Scolea.