12 dec 2019

Uitreiking Arbeidsdeskundigen-Award

Tijdens het najaarscongres van de NVvA (Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen) vond de uitreiking van de jaarlijkse Arbeidsdeskundigen-Award plaats. Dit jaar ontvingen niet één, maar twee leden deze prijs voor hun bijdrage aan het vakgebied: Tjeerd Hulsman en Monique Klompé. Bert van den Berg, mede-eigenaar van Scolea, mocht de AD-Award aan hen overhandigen.

Twee thema’s, twee winnaars

De AD-Award van 2019 stond in het teken van twee thema’s: ‘Vakbekwaamheid en vakontwikkeling’ en ‘Verbinding en positionering’. Beide winnaars hebben binnen deze onderwerpen zodanig veel bereikt, dat de jury geen keuze kon maken en tot een dubbele prijsuitreiking besloot.

Wetenschappelijke inzichten voor de praktijk

Binnen het thema ‘Vakbekwaamheid en vakontwikkeling’ is de AD-Award toegekend aan Tjeerd Hulsman, directeur van Arbeidskundig KennisCentrum. Al jarenlang zet hij zich in voor de integratie van wetenschappelijke kennis in de praktijk van de arbeidsdeskundige: zo ontwikkelde hij de AD Voorbeeld Casuïstiek, waar arbeidsdeskundigen en wetenschappers samen met een casus aan de slag gaan en daarbij nieuwe inzichten opdoen.

Onder leiding van Tjeerd Hulsman heeft het AKC ook op andere gebieden grote stappen gezet in de ontwikkeling van een wetenschappelijk perspectief op het vakgebied. Zo zijn er in samenwerking met het Instituut GAK een hoogleraar en een lector Arbeidsdeskundigheid benoemd.

Een stevige basis onder het vak

Monique Klompé, scheidend voorzitter van de NVvA, ontving de AD-Award binnen het thema ‘Verbinding en positionering’. Zij is sinds 2006 aan de vereniging gebonden, en heeft in een ruim decennia grote stappen gezet voor de maatschappelijke positionering van het vakgebied. Zo is ze mede-oprichtster van het AKC, was ze nauw betrokken bij het curriculum van de opleiding tot arbeidsdeskundige, en heeft ze zich ingezet voor de ontwikkeling van certificering en een overkoepelende beroepsnorm. “Een stevige basis onder het vak”, aldus het juryrapport.

Op het gebied van beleid en wetgeving heeft Monique Klompé eveneens een belangrijke rol gespeeld. Zo vertegenwoordigde ze het vakgebied bij de betrokken ministeries en andere stakeholders, waardoor arbeidsdeskundigen nu vanuit hun praktijkervaring mee kunnen praten over de ontwikkeling van nieuwe regelgeving.