18 dec 2018

Scolea lanceert nieuwe opleiding tot Re-integratiespecialist

Scolea lanceert nieuwe opleiding tot Re-integratiespecialist

Naast de geaccrediteerde post-HBO opleidingen tot Arbeidsdeskundige en Casemanager lanceert Scolea in januari 2019 een derde opleiding tot Re-integratiespecialist. De markt is toe aan meer professionaliteit als het aankomt op re-integreren en Scolea zet hiermee de nieuwe standaard.

De opleiding tot Re-integratiespecialist maakt de cirkel rond

Waar de Arbeidsdeskundige vooral een specialist is die zich richt op vraagstukken rondom arbeidsongeschiktheid (belasting en belastbaarheid), is de Casemanager meer een generalist die de regie voert over het gehele verzuimproces. De Re-integratiespecialist maakt de cirkel rond doordat deze breed opgeleide professional gaat werken aan re-integratievraagstukken. Naast het laatste deel van het verzuimproces zal de re-integratiespecialist zich focussen op het begeleiden van mensen ‘van werk naar werk’.

Hans Lankhaar (oprichter Scolea): “Op het gebied van re-integratie is veel vraag naar specialisten en goed opgeleide professionals en er is tot nu toe nog maar weinig aanbod dat daarbij aansluit. We zijn er trots op dat we op deze manier professionals kunnen opleiden die zich in verschillende werkvelden kunnen bewegen. ”

De Re-integratiespecialist begeleidt ‘van werk naar werk’

In de wereld van re-integratie wordt professionaliteit steeds belangrijker, want duurzame inzetbaarheid is een complexe zaak en blijkt steeds meer het werk van specialisten te zijn. De re-integratiespecialist richt zich op verschillende posities, vanuit verschillende opdrachtgevers en houdt zich in diverse rollen bezig met de re-integratie van mensen.

Bert van den Berg (oprichter Scolea): “Het kan hierbij dus gaan om het begeleiden van mensen in het afsluitende deel van het verzuimproces, maar ook om mensen die door reorganisatie of door sluiting van een bedrijf buiten de boot vallen. Het komt ook wel eens voor dat medewerkers zelf de wens hebben tot verandering en dat de organisatie ze hierbij wil ondersteunen. Het draait allemaal om het begeleiden van mensen van ‘werk naar werk’.”

Voor wie is deze opleiding geschikt?

De opleiding tot Re-integratiespecialist is geschikt voor mensen die op dit moment al werkzaam zijn in een mensgericht vak en het plezier in hun werk halen uit het individueel begeleiden van mensen. Het is voor toekomstige studenten vooral belangrijk dat ze van mensen houden. Ze moeten het gevoel hebben dat mensen absoluut geen nummer zijn en dus ook niet zo behandeld hoeven te worden. Daarnaast is het belangrijk dat ze de ambitie hebben om zichzelf te ontwikkelen en een professionele begeleider te worden.

Is het de juiste tijd voor een nieuwe opleiding?

Bert van den Berg: “Aan de ene kant merken we dat er in de markt geen gedegen aanbod is op het gebied van re-integratie. Er zijn wel wat kortere cursussen beschikbaar, maar tot nu toe is er nog geen gedegen beroepsopleiding. En aan de andere kant krijgen we vaak de vraag van ondernemers die op zoek zijn naar goed opgeleide professionals, naar generalisten op het gebied van re-integratie. Daardoor durven we wel met zekerheid te zeggen dat het nu de juiste tijd is.”

Scolea zet met de opleiding tot Re-integratiespecialist een nieuwe standaard neer. De opleiding is post-HBO waardig, getoetst bij verschillende re-integratiespecialisten uit het vak en ondernemers die op zoek zijn naar invulling voor deze functie. Uit de reacties tot dusver blijkt dat er genoeg animo is voor de opleiding, de planning is dan ook dat de eerste lichting studenten in januari 2019 met de opleiding zal starten.

Download brochure opleiding Re-integratiespecialist

Wil je meer informatie over de opleiding tot Re-integratiespecialist?

Download dan de brochure over de opleiding Re-integratiespecialist of neem direct contact op met Hans Lankhaar via h.lankhaar@scolea.nl of 06-22202950.