Voor de arbeidsdeskundige: een casus in letselschade
Voor de arbeidsdeskundige: een casus in letselschade
Het arbeidsdeskundig werk binnen letselschade vergt een bijzondere invulling en een andere aanpak. Niet iedere arbeidsdeskundige pakt deze kant van het werk zomaar op. Voor alle arbeidsdeskundigen die interesse hebben in het werken met letselschade beschrijft Janthony Wielink (oprichter van Enkwest en docent aan onze opleidingen) de volgende casus.
Waarom vergt het arbeidsdeskundig werk binnen letselschade een bijzondere invulling en een andere aanpak?
Bij ziekteverzuim gaat het (vaak) om een eenmalig oordeel over welke kant de re-integratie op gaat. Binnen letselschade gaat het veel verder dan alleen deze beeld- en oordeelsvorming. Uiteraard houd je rekening met de wettelijke kaders en de sociale zekerheid, maar bij letselschade zijn bijvoorbeeld veel meer partijen betrokken.
Mogelijke betrokken partijen:
- De deskundigen die ingeschakeld worden door de aansprakelijke tegenpartij;
- De advocaat;
- De sociale omgeving van de betrokkene, zoals ouders of partners.
Verder heb je te maken met mogelijke rollen als arbeidsdeskundige:
- Ben je de begeleider voor een langer moment?
- Ben je een beoordelaar die inbreng heeft in de vaststelling van de financiële schade?
Waar bestaat de letselschade uit?
Bij de schade moet je niet alleen denken aan inkomstenderving, maar ook aan; zorgkosten die (wellicht deels) zelf betaald moeten worden, vervoerskosten, aanpassingen van woningen etc.
Voor de toekomstige inkomstenderving is een goed beeld van het (hypothetische) carrièreverloop van belang, maar tegelijkertijd ook discutabel. Voor de overige schade is het ook goed om een beeld te hebben van de zelfwerkzaamheid van betrokkene (of ze zelf iets kan gaan vinden, bedenken en/of oplossen), de noodzaak van huishoudelijke hulp en de kosten hiervan.
Het spanningsveld waarbinnen je als arbeidsdeskundige acteert is er een met diverse belangen. Dit betekent dat je veel gebruik moet maken van meebewegen, tegengas geven en het overzicht houden.
De belangen zijn:
- De verzekeraar die de aansprakelijkheid krijgt en het liefst zo min mogelijk wil uitkeren;
- De persoon met letselschade die het slachtoffer is;
- De sociale omgeving van betrokkene die ‘genoegdoening’ wil.
Waarom pakken arbeidsdeskundigen het werken met letselschade niet zomaar op?
Het werken met letselschade is complexe materie dat niet in één onderzoek af te ronden is. Het gaat om langlopende trajecten, zonder een heldere kop en staart. Er zijn veel invalshoeken, het vraagt om gedegen kennis van het proces en de betrokken partijen en het is soms ook gewoon een politiek spel.
Dit type werk moet dus maar net bij je passen als arbeidsdeskundige. Er zijn arbeidsdeskundigen die dit werk met veel plezier doen en juist gemotiveerd worden door de uitdaging. En voor de arbeidsdeskundigen die zich hier verder in willen verdiepen of zich juist willen verbreden, hebben we een casus uitgewerkt.
De letselschade casus: het ongeval
Een vrouwelijke werknemer werkt in een hectische omgeving, met een groot binnen- en een groot buitenterrein. Hier wordt gelopen, gefietst, maar ook met grotere voertuigen gereden. Alles is prima afgebakend; de looppaden en de rijpaden.
Toch gebeurt er op een werkdag op het terrein een ongeval. De werknemer, 25 jaar, komt al rijdend op de fiets in aanraking met een kleine vrachtauto en krijgt hierdoor blijvend letsel. Het gevolg is dat haar linkerbeen voor een groot deel geamputeerd moet worden. Daarnaast heeft ze ook klachten aan haar rug en aan de linkerarm. Dit heeft nogal wat impact. Enerzijds in haar privé situatie, maar ook qua invulling van het werk.
De gevolgen en oplossingen in kaart brengen
Als het gaat om de privé situatie is de vraag: met welke voorzieningen en aanpassingen kan een (zoveel als mogelijk) normaal leven geleid worden?
- Is een kunstbeen een optie, of een rolstoel?
- Wat betekent dat voor de woonomgeving?
- En haar leven als toekomstig moeder; hoe gaat dat er uit zien?
Als arbeidsdeskundige is het zaak om alles in ogenschouw te nemen en te oordelen welke gevolgen er allemaal zijn. Maar ook welke oplossingen er eventueel voor zijn.
Wat is de schade?
Een tweede vraag is; wat gaat dit allemaal kosten? Dan hebben we het niet alleen over de materiële schade (zoals de kosten van de verbouwing van een huis), maar ook de immateriële schade (zoals gederfde levensvreugde). Als arbeidsdeskundige vorm je daarover ook een oordeel.
Wat zijn de mogelijkheden voor re-integratie?
Hoe zit het met de relatie tussen werkgever en werknemer? Welke mogelijkheden zijn er voor re-integratie? Haar oude werk uitoefenen kan niet meer, maar is er ander werk voor haar in de organisatie?
In deze casus is dit het geval; de werknemer komt na een revalidatietraject terecht op een werkplek waar ze met haar beperkingen aan het werk kan. Niet in de oude urenomvang, maar met minder uren. De urenvermindering is ontstaan als gevolg van de medische beperkingen.
Het financiële toekomstplaatje
Hieruit volgt een WGA-uitkering, naast inkomen. Werken is immers lonend. Gelijktijdig is er ook sprake van een WGA-aanvullingsuitkering, die financiële impact heeft. En zijn er cao-loonsverhogingen, in de loop van de tijd. Als arbeidsdeskundige breng je dit in kaart, voor een financiële geruststelling.
Ben je arbeidsdeskundige en heb je interesse in het werken met letselschade?
Scolea en Enkwest Opleiding en Advies organiseren samen een training waarin we je meenemen in het werkveld van letselschade.
- We gaan in op wat het domein van letselschade voor de arbeidsdeskundige zo specifiek en uitdagend maakt en doen dit aan de hand van interessante cases.
- We behandelen twee concrete en compleet verschillende cases en je wordt stap voor stap meegenomen in de ontwikkeling van de casus en de rol van de arbeidsdeskundige.
Bekijk de agenda en/of schrijf je meteen in!
Datum: 17 februari 2023
Auteur: Janthony Wielink, oprichter van Enkwest Opleidingen & Advies en docent aan de opleidingen tot Casemanager en Arbeidsdeskundige.