4 apr 2019

Investeer in gezonde werknemers met deze tips

Investeer in gezonde werknemers

Ziekteverzuim terugdringen staat hoog op de wishlist van veel organisaties, maar waar begin je met het stimuleren van gezonder werken? Er zijn verschillende aspecten aan een goede gezondheid van de werknemers waarmee je als werkgever rekening kunt houden.

Zo kun je denken aan het verminderen van stress op de werkvloer (psychische gezondheid) en het stimuleren van fysieke inspanning om de werknemers fit te houden (fysieke gezondheid). En wees niet bang om als werkgever creatief te zijn, want uit het voorbeeld hieronder van een bedrijf uit Zweden kunnen we concluderen dat er nog meer voordelen aan zitten aan het verzinnen van creatieve oplossingen.

Bert van den Berg (oprichter Scolea): ‘Wees je als werkgever er van bewust dat alleen het sportschoolabonnement vergoeden niet werkt. Dergelijke initiatieven moeten passen in een breder bedrijfsbeleid, waarin bijvoorbeeld gelet wordt op werkdruk etc.’

Inspiratie: sporten voor extra vakantietijd in Zweden

In veel opzichten – en op veel verschillende gebieden – hebben de Zweden een voorbeeldfunctie en ook op het gebied van het terugdringen van ziekteverzuim blijkt dit zo te zijn. Het Zweedse vastgoedbedrijf Bostads AB Mimer voerde de volgende maatregel in: hoe meer je sport, hoe meer vakantie je krijgt.

Dit betekent dat werknemers sporturen konden omzetten in extra vakantietijd (met een maximum van 1 week bonusverlof per jaar). Daarnaast werden de fitnessabonnementen van werknemers ook vergoed. Maar heeft dit ook gewerkt? Jazeker! 75% van de werknemers maakten gebruik van de nieuwe regeling door meer te sporten, en in twee jaar tijd daalde het ziekteverzuim met maar liefst 30%.

Bonus: goed werkgeverschap

Het Zweedse bedrijf concludeerde dat door meer te sporten er minder langdurig ziekteverlof was, werknemers beter sliepen en minder last hadden van lichamelijke klachten en vermoeidheid. En er was nog een belangrijke bonus: Bostads AB Mimer stond ineens in de top 10 van beste Zweedse bedrijven om voor te werken.

5 tips voor gezonde werknemers

#1 Stimuleer fysieke inspanning

We weten wel dat teveel zitten tegenwoordig ‘het nieuwe roken’ wordt genoemd, maar toch ontkomen we er vaak in de praktijk niet aan. Terwijl actief zijn en je fysiek inspannen ervoor zorgt dat je minder vaak ziek bent en je meer energie hebt. Geef als werkgever het goede voorbeeld en ga samen met de werknemers bewegen. Denk aan:

  • Staand (of wandelend) vergaderen (werkt ook heel efficiënt);
  • Geef medewerkers een abonnement bij de sportschool;
  • Stimuleer fietsen naar het werk en regel bedrijfsfietsen;
  • Vorm een sportclubje (bijvoorbeeld voor hardlopen);
  • Stimuleer werknemers om naar buiten te gaan in de pauze(s) om te wandelen;
  • Of volg zelfs het Zweedse voorbeeld hierboven en maak sporten extra aantrekkelijk door er extra vakantietijd tegenover te zetten.

Bert van den Berg (oprichter Scolea): ‘Vanuit de sporttrainingsleer is bekend dat naast inspanning vooral rust een belangrijke factor is om overbelasting te voorkomen en om (conditie)vooruitgang te boeken. Als het gaat om inspanning kennen we extensieve en intensieve inspanning. Continu op intensief inspanningsniveau werken is slecht voor lichaam en geest.’

#2 Zorg voor genoeg ontspanning

Als iets ongezond is voor werknemers, is het wel overwerken (zowel in de pauzes en na werktijd). Het lijkt misschien een mooie eigenschap op de korte termijn, maar het maakt werknemers vaak niet eens extra productief. Rust is namelijk essentieel om productief en creatief te kunnen zijn. Het risico van overbelasting (en dus ziekte) ligt hier op de loer. Dit kun je doen om dat te voorkomen:

  • Als werkgever het goede voorbeeld geven!
  • In gesprek gaan over een goede balans tussen inspanning en ontspanning;
  • Het niet accepteren van het overslaan van pauzes;
  • Samen een eindje gaan wandelen of een spelletje doen;
  • Of zelfs een tafeltenniscompetitie, yoga-moment of meditatiesessie organiseren.

#3 Bied genoeg gezonde voeding aan

Gezonde brandstof is essentieel voor een gezond lichaam. En je kunt als werkgever gemakkelijk een bijdrage leveren in een gezonder eetpatroon:

  • Vervang ongezonde producten en snacks door gezonde alternatieven;
  • Zorg ervoor dat er gezamenlijk gezond wordt geluncht;
  • Zet een verse fruitmand neer (of neem een abonnement);
  • Of bied jouw werknemers zelfs een workshop aan in gezond leven en gezonde voeding.

#4 Verminder werkstress

Het blijkt dat een van de grootste veroorzakers van ziekteverzuim (chronische) stress op het werk is. Het is de taak van de werkgever om de werkdruk bij werknemers niet structureel te laten toenemen.

  • Zorg voor een goede sfeer op de werkvloer, sociale onvrede zorgt voor stress;
  • Voorkom overwerken en het overslaan van pauzes;
  • Zorg voor voldoende overzicht in de toekomstige werkzaamheden;
  • Creëer een open sfeer en bespreek dit onderwerp met werknemers;
  • Zorg ervoor dat werknemers dit onderling ook in de gaten houden;
  • Bekijk samen wat er voor verbeteringen doorgevoerd kunnen worden.

Bert van den Berg: ‘Te lang op intensief inspanningsniveau werken maakt afhankelijk. Er treedt een soort verslaving op, vandaar ook de noodzakelijke afwisseling met extensieve inspanning en vooral ook rust.’

#5 Zorg voor genoeg persoonlijke aandacht

Als een werknemer bij jou binnenstapt, zijn zijn/haar persoonlijke omstandigheden niet ineens verdwenen, en andersom. Privé en werk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als er ruimte is om ook privézaken te bespreken met een leidinggevende (wanneer deze invloed hebben op het werk), geeft dit de werknemer een gevoel van zich gezien en gehoord voelen.

Deze persoonlijke aandacht is een essentiële voorwaarde voor het reduceren van stress en speelt dus een belangrijke rol in de preventie en in het herstel van ziekte. Ook het uitspreken van waardering is een belangrijke factor die werkgevers kunnen inzetten om te zorgen dat werknemers lekker in hun vel zitten. Ga als werkgever het gesprek aan, maak de persoonlijke omstandigheden bespreekbaar en houd de werknemers op deze manier gezond.

Bert van den Berg: ‘Aandacht is het toverwoord voor als het gaat om het goed begeleiden van verzuim. Niet alleen omdat aandacht zorgt voor (h)erkenning van de problematiek, maar ook omdat aandacht vaak leidt tot het inzien of ontdekken van oplossingen.’

Bron: De Ondernemer

Download brochure opleiding Casemanager

Wil je ziekteverzuim ook terugdringen? Misschien past de opleiding tot Casemanager dan bij jou!

Met de opleiding Casemanager ben jij het eerste aanspreekpunt voor vragen en problemen bij verzuim. Let op! → Wanneer je onze opleiding positief hebt afgerond, kun je je registreren bij het RNVC. Hiermee mag jij je de titel Register Case- en Caremanager (RCCM) gebruiken. Of Casemanager Regie op Verzuim (CROV) indien alleen module 1 en 2 van de opleiding is gevolgd.

=

Donderdag 4 april 2019
Auteur: Bert van den Berg, Oprichter Scolea en Arbeidsdeskundige