Het vak als re-integratiespecialist nog meer professionaliseren, zo kunnen we dat doen
Het vak als re-integratiespecialist nog meer professionaliseren, zo kunnen we dat doen
Van studenten horen we regelmatig dat de les over spoor-2 re-integratie door Ruud van den Broek hun de ogen heeft geopend en enthousiast heeft gemaakt. Dat maakt ons nieuwsgierig. Ruud is zelf re-integratiespecialist (bij Andersz), geregistreerd arbeidsdeskundige en al jaren docent aan de opleiding tot Arbeidsdeskundige bij Scolea.
We spraken Ruud over hoe hij het vak re-integratiespecialist in de praktijk ervaart en wat hij van de opleiding tot Re-integratiespecialist bij Scolea vindt.
Hoe ben je in het vak re-integratiespecialist terechtgekomen?
‘Ik was in mijn jeugd niet bepaald een hele gemotiveerde leerling, dat kunnen we gerust zeggen. Vandaar dat ik uiteindelijk in militaire dienst ging en toen ik weer uit dienst kwam, besloot ik dat ik het anders ging aanpakken. Toen ben ik de HBO opleiding ‘Arbeidsmarktpolitiek en Personeelsbeleid’ gaan doen. Je moest dan ook meteen 20 uren werkervaring opdoen naast de studie, meteen de praktijk in dus.
Eerst werkte ik bij personeelszaken voor de Reclassering en daarna ben ik terecht gekomen bij het Arbeidsbureau. Dat was interessant, want daar ging ik me als consulent bezig houden met het matchen van werkgever (vacature) en werkzoekende. Uiteindelijk ben ik daar commercieel manager geworden, maar dat was best een lastige positie als semi-overheidsorganisatie, dus maakte ik de overstap naar de commerciële re-integratiemarkt. Acht jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen onder de naam Andersz.’
Ruud: “Je moet als re-integratiespecialist áltijd zorgvuldig het traject aangaan en je kunt niet wegkomen met wat vacatures, een sollicitatiebrief en een CV, dat is voor mensen die met een beperking kampen gewoon niet genoeg om ertussen te komen. Het zijn individuele trajecten en elke keer moet je er weer met frisse blik instappen. Maatwerk dus!”
Wat maakt een re-integratiespecialist goed in zijn/haar vak?
‘Uiteraard moet je als re-integratiespecialist een goede en up-to-date kennis van alle wet- en regelgeving hebben. Maar veel belangrijker nog vind ik de capaciteit om out-of-the-box en creatief te kunnen denken in de trajecten. Daarmee bedoel ik het denken in mogelijkheden en oplossingen.
Bepaalde dingen kun je leren, daarvoor is het belangrijk om een goede opleiding te krijgen, zoals ze bij Scolea nu aanbieden. Maar bepaalde competenties moet je ook gewoon in je hebben. Het is bijvoorbeeld uitermate belangrijk dat jouw kandidaten merken dat je met een open vizier het traject met ze ingaat. Zo win je snel het vertrouwen en dat is essentieel voor het succes van het traject.
Ik krijg vaak te horen dat kandidaten er toch tegenop zagen dat ik zou langskomen, dat vinden ze spannend. Maar vervolgens zijn ze heel blij met het gesprek, ze waarderen het enorm als het een open gesprek is en ze het gevoel hebben dat er geen verborgen agenda’s zijn. Dit moet je dus ook uitstralen en uitdragen als re-integratiespecialist. Zoiets kun je niet leren.’
Zelfvertrouwen opbouwen en eigen regie nemen
‘Coaching is dus een erg belangrijk onderdeel van het werk als re-integratiespecialist. De rode draad van wat jouw taak is, is empowerment. Je moet de kandidaten overtuigen van hun eigen regie, dan heb je veel meer kans van slagen. Ik kan alles wel voor ze gaan doen, maar dat werkt helemaal niet. Zo moeten ze altijd zelf een eerste opzet maken, en help ik ze om het verder te finetunen.’
Ruud: “Jouw kandidaten moeten gaan geloven dat er een kans voorbij komt. Dit moet je kunnen overbrengen met enthousiasme, zodat zij ook weer enthousiast worden en in mogelijkheden gaan denken. Dit maakt het werk ook gewoon leuk om te doen.”
Een goede brief en CV zijn niet genoeg, zei je, leg eens uit…
‘De kandidaten waarvoor we bemiddelen hebben een afstand tot arbeidsmarkt, maar daarvoor zijn alleen een goede brief en een up-to-date curriculum vitae niet genoeg om ertussen te komen. Vaak moet je buiten de gebaande paden treden en hebben deze mensen nog helemaal geen ervaring in die specifieke functie. Daar bovenop komt dat ze vaak boven de 40/50 jaar oud zijn en daar moet je rekening mee houden in je bemiddelingsstrategie.’
Ruud: “Het is jouw taak als re-integratiespecialist om de kandidaten onderscheidend te maken. En dat doe je dus niet door alleen maar via het standaard traject te reageren op vacatures. Dat levert niets op. Je moet andere bemiddelingsstrategieën bedenken. Dus de vraag stellen: hoe kunnen we dit aanvliegen zodat je niet meteen wordt afgewezen op je cv?”
4 verschillende manieren om werk te vinden:
- Openstaande vacatures;
- Open sollicitaties sturen. Ik zie dat mensen dit zelf vaak niet durven, ze hebben er geen ervaring mee, dus verwachten er niet veel van;
- Netwerken. Je zet uiteraard jouw eigen netwerk in, maar brengt ook het netwerk van de kandidaat zelf in kaart. Iedereen heeft namelijk een netwerk, de meeste mensen hebben er alleen nog nooit zo over nagedacht;
- Gebruik maken van social media, met name Linkedin. Hier dien je tegenwoordig gewoon slim mee om te kunnen gaan. Werkgevers moeten je op z’n minst kunnen vinden. Dit geldt uiteraard niet zo snel voor de stratenmaker, maar vanaf MBO en hoger moet je gewoon op Linkedin staan.
Vacaturesysteem gebruiken
‘Verder maak ik gebruik van een vacaturesysteem, deze haalt ook vacatures van websites van werkgevers. Het systeem werkt met kleuren, bij groen is de vacature recent geplaatst, bij oranje is de kans al groter dat de vacature is geblokkeerd, en bij rood is de kans groot dat deze al is komen te vervallen. Iedereen zoekt natuurlijk op groen, maar ik zoek juist ook op oranje en rood. Een vervallen vacature kun je namelijk juist gebruiken om in contact te komen met de werkgever. Ga dat telefoongesprek aan, vertel je verhaal en zie waar het contact toe leidt.’
Ruud van den Broek: “Er zijn uiteraard vele sollicitanten op openstaande vacatures, dus je moet een andere ingang verzinnen dan het standaard traject. Het meest belangrijke is om in gesprek te raken met de werkgever en je verhaal te kunnen vertellen. Het is de taak van een re-integratiespecialist om strategieën te verzinnen om de kandidaat uit de concurrentiepositie te halen.”
Het vak re-integratiespecialist mag nog meer professionaliseren, wat bedoel je daarmee?
‘Het is belangrijk om als re-integratiespecialisten samen verantwoordelijkheid te nemen voor het imago van het vak. Ik vind dat je ervoor moet gaan staan. Je moet samen voor de hoogste kwaliteit gaan. Zo is dat bijvoorbeeld ook met het vak als arbeidsdeskundige gebeurd. Ik ben blij als we met vakmensen het niveau van ons vak omhoog krijgen. En ik ben dus niet blij als een concurrent het niet goed doen, dat helpt het imago van het vak niet.
Het risico als je het vak al wat langer uitoefent, is dat je je enthousiasme verliest en dat je op de automatische piloot gaat werken. Dat moet je te allen tijde voorkomen. Blijf jezelf afvragen: waar ligt als re-integratiespecialist mijn meerwaarde? Waarom huurt de werkgever mij in? En ook individueel moet je dus voor kwaliteit blijven gaan, je moet je blijven ontwikkelen. Zo ben ik bijvoorbeeld de opleiding tot Arbeidsdeskundige gaan doen. Dat is een investering, maar het maakt dat ik mijn werk nog beter kan uitvoeren.’
Kwaliteit waarborgen door goede opleidingen en een beroepsvereniging
‘Scolea was de eerste die een opleiding tot Re-integratiespecialist in deze vorm aanbood. Ik ben heel blij dat ze dat hebben gedaan, want daar wordt de kwaliteit in de markt beter van. Het is mooi om te zien dat het niveau van de studenten die de opleiding tot Re-integratiespecialist volgen hoog is en dat de afstudeerpresentaties en hun masterpiece kwalitatief heel goed zijn. Dat geeft vertrouwen dat er een stijgende lijn is in het professionaliseren van het vakgebied.
Net als de opleidingen tot Arbeidsdeskundige en Casemanager is deze opleiding ook Post-HBO geaccrediteerd. En ook intervisie en het aansluiten bij een OT-groep wordt vanuit de opleiding gestimuleerd. Daarnaast is het oprichten van de beroepsvereniging een belangrijke stap in de professionalisering van het vak. Zo verhogen we de standaard van het vak re-integratiespecialist en daar worden we uiteindelijk allemaal beter van.
Ruud: “Ik heb ook zelf al wat mensen doorverwezen om de opleiding te gaan doen, er is bij Scolea op een serieuze manier aandacht voor inhoud en er zijn kwalitatief goede docenten. Dus wanneer ik mensen zie die de juiste competenties in huis hebben, is het daarna een kwestie van de kennis en vaardigheden opdoen die nodig zijn om je een goede re-integratiespecialist te maken.”
Wil je graag de volgende stap maken in je loopbaan en Re-integratiespecialist worden?
Met de opleiding tot Re-integratiespecialist ben jij de professional die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen van werk naar werk. Heb je vragen over de opleiding? Neem gerust contact op met Hans Lankhaar (oprichter Scolea) voor een persoonlijk gesprek.
Donderdag 14 juli 2022
Geïnterviewde: Ruud van den Broek, HR adviseur, re-integratiespecialist, arbeidsdeskundige en docent aan de opleiding Re-integratiespecialist.