21 dec 2021

Hans Lankhaar over zijn pensioen: zorg samen voor een zachte overgang

Hans Lankhaar over zijn pensioen: zorg samen voor een zachte overgang

Scolea staat een grote verandering te wachten, want Hans Lankhaar werkt toe naar zijn pensioen op 1 januari en Jannet Mulder neemt het stokje over, inclusief een reorganisatie van de operationele processen. Het veranderproces is al in gang gezet en we vroegen ons af hoe het met Hans gaat in deze periode en of hij nog goede adviezen heeft voor anderen die naar hun pensioen toe werken.

Wat was je verwachting van deze periode? Wat daarvan is waar en wat is anders?

Ik had wel verwacht dat het een hectische periode zou worden. Er komen in deze laatste maanden veel dingen bij elkaar en het stapelt zich op. Scolea is natuurlijk nog steeds een druk bedrijf en daar vul ik het grootste gedeelte van mijn dag mee, maar ik ben ook veel aan het overdragen. Wensen van klanten die vanaf 1 januari spelen, draag ik nu al over aan Jannet en ik schrijf bijvoorbeeld ook veel mails om kennis over te dragen.

Het is ook hectisch, omdat er naast mijn vertrek ook een reorganisatie gaande is met een vergaand automatiseringsproces onder leiding van Jannet. Ik zie dat het werkt, want je ziet nu al dat er dingen simpeler worden en minder tijd vergen, maar ik moet nu wel dealen met het feit dat er nog twee systemen zijn.

Inmiddels ben ik nog meer gesterkt in mijn vertrouwen dat deze hele nieuwe manier van werken onder leiding van Jannet – en met meer ondersteuning vanuit het onderwijsbureau – veel vruchten gaat afwerpen.

Hoe voelt het om afscheid te nemen van het werkende leven?

Ik had denk ik een soort rouwproces verwacht, het gevoel van afscheid nemen van werk, maar dat voelt eigenlijk niet zo. Dat zou kunnen komen doordat ik sowieso al veel vanuit huis werk. Voor corona reed ik misschien wel 60.000 km per jaar, nu is dat nog geen 15.000 km per jaar. Dat geeft het verschil wel aan.

Het is op deze manier gemakkelijker om te wennen aan een ander soort leven, het is een wat zachtere overgang.

En als echtpaar wennen we er zo ook aan dat ik vaker thuis ben, dat gaat gelukkig heel goed. Misschien komt dat gevoel van rouw en afscheid nemen nog, maar tot nu toe vind ik het best een leuke periode. Jannet doet het goed, ze laat mooie dingen zien en de overdracht verloopt prettig, soepeler dan ik had gedacht.

Is het duidelijker geworden waar jouw kwaliteiten liggen nu je alles gaat overdragen?

Ik denk dat mijn kwaliteit heel erg zit in de individuele contacten, hoe ik met mensen mee kan denken om problemen op te lossen. Daar haal ik heel veel voldoening uit. Als studenten bijvoorbeeld vastlopen in een opleiding, ga ik met ze doorspreken hoe ze dat het beste kunnen aanpakken en dan komen we er samen uit.

Dat was eigenlijk ook mijn grootste zorg, wie dat stukje persoonlijke aandacht en maatwerk gaat waarborgen wanneer ik vertrek. Wordt daar straks wel echt de tijd en ruimte voor genomen en wordt dit wel ingebouwd in de organisatie?

De kwaliteiten van Bert van den Berg liggen bijvoorbeeld juist heel erg in het waarborgen van de kwaliteit van de opleiding. Maar nu ik een aantal dingen al aan Jannet heb overgedragen, zie ik hoe zij dat individuele contact en maatwerk ook levert. Ze durft net als ik de confrontatie aan te gaan als iemand boos is, omdat er dingen niet lukken. Dat vind ik heel geruststellend.

Hoe ziet dat stukje maatwerk leveren er in de praktijk uit?

Als iemand mogelijk een opleiding bij ons wil doen, ga ik het gesprek op een andere manier aan. Ik stel veel vragen aan ze, bijvoorbeeld: ‘Ben je een binnenmens of een buitenmens?’ Ik vraag dat, omdat een arbeidsdeskundige vooral een buitenfunctie is. En als je gewend bent om altijd binnen te zitten bij een verzekeraar is dat nogal een verschil.

Ik neem mensen serieus, probeer ze echt te begrijpen en dan pas te kijken welke opleiding bij diegene past.

Wanneer mensen mij bellen voor informatie, ga ik altijd terugvragen. Waarom wil je eigenlijk arbeidsdeskundige worden? Eigenlijk zijn deze gesprekken meer intakegesprekken. En ik merk dus ook dat wanneer het een match is, ze al tijdens het telefoongesprek beslissen om voor je te kiezen. Maar het kan ook zijn dat ik zelf nog twijfels heb en dan plannen we een persoonlijk gesprek in om nog meer in detail te kijken of de opleiding wel echt bij je past.

Wat zou je anderen adviseren die met pensioen gaan?

Neem de tijd om je erop voor te bereiden en zorg dat je niet in een gat valt. Ik zie veel om me heen dat mensen tot aan de dag van hun pensioen heel hard werken en dat er daarna niets meer is. Dat is niet gezond voor je, dus je moet zorgen dat de overgang wat zachter is. Maak plannen voor de periode daarna.

Mijn kantoor thuis is nu bijvoorbeeld heel zakelijk, dus die ga ik opruimen en opnieuw inrichten. Ik wil het kantoor omvormen tot een mooie privé plek.

Ik houd heel veel van lezen, ik lees denk ik wel 100 boeken per jaar en deze slingeren overal door het huis. Ik heb dus veel boeken – naast wat ik lees van de bibliotheek – en deze wil ik graag een mooie plek geven. Ik heb ook nog veel ongelezen managementboeken die weg mogen. Een tip: koop niet te veel managementboeken!

Wat ik ook graag wil gaan doen, is meer tijd nemen voor het maken van lange wandeltochten. Ik hoop volgend jaar weer de 4-daagse te kunnen lopen en hier wat meer voor te kunnen trainen. We hebben een vakantiehuisje in Zeeland waar we graag vaker heen willen. En de kleinkinderen houden me steeds meer van straat, iedere maandag passen we bijvoorbeeld op een van de kleinzoons. En ik wil dit graag nog meer opbouwen.

Ik had niet gedacht dat opa zijn zo leuk is. Ik geniet van die jonge gastjes die vol enthousiasme reageren, omdat ze het zo leuk vinden dat je komt.

Hoe kijk je nu terug op jouw werkende leven?

Hans Lankhaar verzuimexpertIk heb van mijn 15e tot mijn 68e grotendeels met plezier gewerkt. Natuurlijk waren er de nodige hobbels op die weg, maar daar leer je van. Ik ben een hele tijd lang behoorlijk ambitieus geweest en reageerde teleurgesteld als ik een functie niet kreeg die ik wel graag wilde hebben. Totdat iemand eens tegen mij zei: ‘Kiezen voor die ander is niet kiezen tegen jou’. Een heel leerzame boodschap die ik altijd heb meegedragen en ook graag wil doorgeven.

Kiezen voor die ander is niet kiezen tegen jou.

Ik kijk vooral met genoegen terug op al die boeiende mensen die ik in mijn werkzame leven heb mogen ontmoeten. Zonder iemand tekort te doen wil ik er toch één uitlichten. Namelijk Erik Kooij die mij als coach heeft begeleid in een lastige periode. Daar heb ik veel aan gehad. Wij hebben ook altijd contact gehouden en hij is ook nog steeds als docent aan Scolea verbonden.

Wil je contact opnemen met Hans? Hij is bereikbaar via 06-22202950 of stuur hem een berichtje via Linkedin. Jannet Mulder is bereikbaar via secretariaat@scolea.nl of j.mulder@scolea.nl.