7 sep 2019

Griep op het werk: hoe voorkom je een epidemie?

Griep op het werk: hoe voorkom je een epidemie?

Vrijwel iedere winter is het weer raak: een griepepidemie. Dat is niet alleen vervelend voor alle zieken, maar vormt ook een groot probleem voor werkgevers. Een griepgolf op kantoor brengt immers hoge verzuimkosten met zich mee. Hoe voorkom je dat het griepvirus in jouw bedrijf voet aan de grond krijgt?

Griep vormt jaarlijks een stevige kostenpost voor werkgevers. Volgens een berekening van TNO kost een werknemer die ziek thuis moet blijven de werkgever dagelijks 223 euro. Tel daarbij op dat een grieppatiënt gemiddeld ruim vijf dagen geveld is, en het is duidelijk dat de economische schade flink op kan lopen.Griepepidemie op het werk

Griep verspreidt zich snel

Nog vervelender is dat het zelden bij één slachtoffer blijft. Het griepvirus verspreidt zich via de lucht en kan buiten het menselijk lichaam maar liefst 24 uur in leven blijven. Ook kan het via aanraking doorgegeven worden, bijvoorbeeld als werknemers elkaar een hand geven of hetzelfde toetsenbord gebruiken.

Een kantoor – waar veel mensen urenlang in dezelfde ruimte aan het werk zijn – is voor het griepvirus dus een ideale omgeving. Als er eenmaal één collega ziek wordt, is de kans groot dat er binnen een paar dagen ook anderen aan het snotteren zijn.

Griep op het werk voorkomen

Wil je een griepepidemie binnen je bedrijf voorkomen, dan is het verstandig om op tijd maatregelen te nemen. Met een goed ‘griepprotocol’ zijn werknemers minder vatbaar voor het virus en steken ze elkaar bovendien minder snel aan.

Wat zijn nu effectieve maatregelen om de griepgolf het hoofd te bieden? De volgende vier punten kunnen het verzuim door griep beperken:

1. Let op de hygiëne

Hoewel het griepvirus lang in leven kan blijven, is het relatief makkelijk weg te wassen. Zeep is daarom een belangrijk wapen wanneer er een epidemie dreigt.

Stimuleer werknemers om hun handen regelmatig en grondig te wassen, bijvoorbeeld door instructies op te hangen bij de wasbakken. Een nuttig weetje: wassen met water en zeep is pas na 15 tot 20 seconden effectief. Ook is het verstandig om de handen na het wassen goed te drogen, want vochtige handen verspreiden meer bacteriën.

Verder is het belangrijk om werkplekken en andere gevarenzones regelmatig te reinigen. Neem bureaus, toetsenborden, muizen, telefoons en deurklinken goed af met bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes, zodat het virus zich niet langs deze weg kan verspreiden. En was glazen en mokken extra goed af, of vraag iedereen om een eigen mok te gebruiken.

2. Laat werknemers thuis uitzieken

Grieppatiënten kunnen het griepvirus al verspreiden voor ze écht ziek worden. Probeer daarom goed op de hoogte te blijven van het welzijn van je werknemers: als iemand aan het kwakkelen is, kan het verstandig zijn om hem of haar alvast preventief thuis te laten blijven of vanuit huis te laten werken.

Dat heeft twee voordelen:

  1. Ten eerste knapt de zieke mogelijk sneller op met wat meer rust, zodat de duur van het verzuim beperkt blijft.
  2. Ten tweede kan hij of zij geen collega’s aansteken, waardoor het risico op een sneeuwbaleffect beperkt blijft.

3. Investeer in een goede weerstand

Als werkgever kun je ook het nodige doen om de griep helemaal buiten de deur te houden. Hoe gezonder de werknemers zijn, hoe kleiner de kans dat het virus vat op ze krijgt. Bovendien verlaagt een goede weerstand de besmettingsgraad als er eenmaal collega’s ziek geworden zijn.

Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Je kunt bijvoorbeeld gezonde lunches aanbieden in de kantine, of een fruitmand neerzetten waarmee iedereen zijn dagelijkse dosis vitamine C binnen kan krijgen. Ook beweging en frisse lucht versterken het immuunsysteem. Stel bijvoorbeeld voor om in de lunchpauze een wandeling te maken.

Het is op dit punt ook belangrijk om met de werknemers in gesprek te blijven: vaak weten zij immers het beste wat de gevaren voor hun gezondheid zijn. Je kunt hierover met iedereen persoonlijke afspraken maken. Kampt iemand bijvoorbeeld met een lage weerstand door een voortdurend slaaptekort, dan kun je afspreken dat hij of zij een uurtje later op kantoor mag verschijnen.

4. Biedt een griepprik aan

Maakt de griep jaarlijks veel slachtoffers binnen jouw bedrijf? Dan kun je er als werkgever ook voor kiezen om je werknemers een gratis griepprik aan te bieden. Voor gezonde volwassenen verlaagt dat de kans op een griepje met 70 tot 80 procent. Wel kan dit natuurlijk alleen op vrijwillige basis: je kunt je werknemers niet verplichten om de prik te halen.

Ook als je de griepprik aanbiedt, blijft het vanzelfsprekend belangrijk om op de hygiëne en de weerstand te letten. Een vaccinatie kan de ziekte immers niet volledig voorkomen. Door zo veel mogelijk maatregelen te combineren, kun je griep op het werk echter wel zo veel mogelijk op afstand houden.

Arbeidsdeskundige Bert van den Berg

Zaterdag 7 september 2019
Auteur: Bert van den Berg, Arbeidsdeskundige en oprichter Scolea.