Ruud van den Broek Sessie bij Scolea Beroepsopleidingen
22 apr 2024

De opleiding arbeidsdeskundige volgen als je al re-integratiespecialist bent?

We interviewden Ruud van den Broek, docent bij Scolea, over de voordelen van het volgen van de opleiding tot arbeidsdeskundige als je al als re-integratiespecialist werkt.

Sinds de oprichting van Scolea in 2010 is Ruud betrokken bij Scolea. Naast zijn taken als docent, mentor en examinator, is hij ook senior re-integratiespecialist. Ruim vier jaar geleden heeft Ruud de arbeidsdeskundige opleiding bij Scolea afgerond, waardoor hij nu graag zijn ervaring deelt in beide rollen.

Er bestaat een duidelijk verschil tussen het werk van een re-integratiespecialist en een arbeidsdeskundige. Een arbeidsdeskundige komt in beeld wanneer iemand gedurende één jaar ziek is. De arbeidsdeskundige bekijkt de belasting en belastbaarheid, kijkt naar de beperkingen opgesteld door de bedrijfsarts en analyseert de werkbelasting. Uiteindelijk maakt de arbeidsdeskundige een rapport met conclusies en onderbouwing o.b.v. het arbeidsdeskundig onderzoek.

De re-integratiespecialist ondersteunt zieke werknemers bij het vinden van een passende baan, biedt hulp bij sollicitaties, en helpt bij het maken van de juiste keuzes en is dus gedurende een langere periode betrokken bij de kandidaat.

Verschillen in werkwijze

Een arbeidsdeskundige voert één gesprek met de werknemer, één met de werkgever, en één gezamenlijk gesprek. Hierbij beoordeelt hij of de werkplek geschikt is, aanpasbaar is, of dat er andere functies beschikbaar zijn bij de huidige werkgever. De arbeidsdeskundige baseert zijn beslissing op gegevens uit een Functionele Mogelijkhedenlijst (FML). Vervolgens stelt hij een rapport op waarin hij de aspecten afweegt en onderbouwt. Over het algemeen voert de arbeidsdeskundige maar een enkel gesprekken per kandidaat.

De re-integratiespecialist houdt gedurende 9 tot 12 maanden om de paar weken een gesprek met de kandidaat. Samen met de kandidaat werkt de re-integratiespecialist stap voor stap naar een doel toe. De duur van de begeleiding is dus veel langer bij de re-integratiespecialist dan bij de arbeidsdeskundige.

Belangrijkste vaardigheden arbeidsdeskundige en re-integratiespecialist

Voor beide functies heb je goede communicatieve vaardigheden nodig. Je komt namelijk dagelijks in gesprek met mensen die in een situatie zitten waar ze zelf ook niet voor gekozen hebben.

Vaardigheden arbeidsdeskundige:

  • Als arbeidsdeskundige is het belangrijk dat je het doel van het gesprek voor ogen houdt. Je hebt in de regeling 1 – 1,5 uur een gesprek, in deze tijd moet je alle informatie zien te krijgen die je nodig hebt. Je moet dus gestructureerd het gesprek kunnen voeren en zorgen dat je niet afwijkt.
  • Als arbeidsdeskundige is het belangrijk om een zakelijke inslag te hebben om de weging belasting/belastbaarheid te kunnen doen. Je moet in staat zijn om dit goed te kunnen onderbouwen en formuleren in een rapportage.

Vaardigheden re-integratiespecialist:

  • Als re-integratiespecialist heb je veel meer contactmomenten. Je kunt verbinding maken met mensen. Je bent vaak flexibeler in je gespreksvoering.
  • Je moet de insteek hebben dat je niet alles voor de kandidaat wilt/kunt doen. Je moet strak in het proces zitten en ervoor zorgen dat vooral de medewerker de regie neemt.
  • Je kent de stappen uit de wet verbetering poortwachter die je moet volgen en kunt deze goed rapporteren.

Bij beide functies is het belangrijk dat je je eigen rol goed voor ogen hebt, die rol voor de re-integratie specialist is met de kandidaat meezoeken naar passend werk. Het is vooral ook een belangrijke eigenschap dat je mensen moet kunnen  ‘empoweren’. Mensen zitten in kwetsbare positie zonder beeld van wat de volgende stap zal zijn. Je moet creatief en ‘out of the box’ kunnen denken en ervoor zorgen dat mensen vertrouwen hebben en blijven houden dat er ook voor hun een plaats is op de arbeidsmarkt.

“Ik krijg weleens de opmerking na een gesprek met mensen: ‘ik ben blij dat ik bij jou ben geweest. Na onze gesprekken heb ik er weer vertrouwen in’. Dit is het mooiste compliment wat je kunt krijgen als re-integratiespecialist of arbeidsdeskundige.”

Een achtergrond als arbeidsdeskundige helpt je een nog betere re-integratiespecialist te zijn

Een achtergrond als arbeidsdeskundige kan zeker helpen bij het zijn van een goede re-integratiespecialist. De opleiding arbeidsdeskundige heeft Ruud veel extra verdieping van kennis gegeven waardoor je een seniore rol kunt vervullen in het hele re-integratieproces.

“Vooral het hebben van meer kennis en diepgang is een groot voordeel. Door mijn opleiding arbeidsdeskundige kan ik nu beter een FML lezen, ik weet dus beter dan de gemiddelde re-integratiespecialist wat er nu precies allemaal instaat. Ook kan ik nu veel dieper ingaan op bepaalde onderwerpen omdat ik meer kennis en inzicht heb.”

Benieuwd naar het komend lesaanbod voor de opleiding tot re-integratiespecialist of arbeidsdeskundige?

Lees de startdata hieronder:

Over Scolea

Scolea is dé opleider voor professionals die verantwoordelijk zijn voor verzuim, arbeidsparticipatie en re-integratie binnen bedrijven, verzekeraars, arbodiensten, re-integratiebedrijven, UWV en gemeenten. Versterk jezelf, jouw team of bedrijf op het gebied van arbeidsongeschiktheid, verzuim én re-integratie met onze opleidingen.